zondag 14 oktober 2012

"Licht en warmte in Oud-Beijerland".

Geloof me het was een enorme klus die geklaard moest worden voor de werkgroepleden van Museum Het Oude Raadhuis om alle spullen een juiste plaats te geven. Het is net als thuis als je de zolder moet opruimen of als je gaat verhuizen. Je wist niet dat je zoveel spullen had. Leuk is het wel om alles weer eens even vast te houden en niet alleen in het registratie register te kijken naar de objecten. Naar het schijnt kunnen de vitrines weer terug naar het Oude Raadhuis want ja, het is echt waar daarin wordt dan een plaatsje gevonden voor het museum om alsnog een expositie te realiseren.
We hebben er ook al een naam voor gevonden zoals u kunt lezen. Met wat plaatjes en een korte inhoud geef ik meteen een idee van wat er te zien zal zijn. 



Tot het einde van de 18de eeuw bestond verlichting binnenshuis  uit vuur van kolen en hout en later uit oliĆ«n. In kaars en lamp zoog de pit de brandstof op uit een reservoir. Straatverlichting dateert uit de 12de eeuw.     
Helderheid, zachtheid en witheid van het gaslicht werd bewonderd tijdens de eeuwwisseling. Er werden gasfabrieken gebouwd en leidingnetten aangelegd. In 1900 was er elektriciteit, een nieuw afzetgebied voor de gasfabrieken werd toen koken en ruimteverwarming.
Bij de namen Volta en Edison denken we aan elektriciteit. Zij ontdekte en ontwikkelde batterij, dynamo, verdeelnet, zekeringen, fittingen, lampen etc. Het was wel even wennen. In het Amstelhotel hing in elke kamer een bordje met de tekst; 'Deze kamer is uitgerust met Edison elektrisch licht. Dus dit licht niet met eenen lucifer aansteken. Alleen het zwarte knopje bij de deur omdraaien'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten